9 Ekim 2017, Pazartesi

Hz. Adem-2 Fesat Çıkarıp Kan Dökecek Robotlar

ile Mehmet ERGÜN

Views: 315

Kur’an’da anlatılan Hz. Âdem kıssasıyla ilgili en ilginç konulardan birisi de Allah’ın emrine amade olan meleklerin Hz. Âdem’in şahsında insanoğlunun halife olarak yaratılmasına/atanmasına itiraz etmeleridir.

Onlar bu itirazlarında gerekçe olarak insanoğlunun yeryüzünde fitne çıkarıp kan dökecek olmasını ileri sürmüşlerdir. Meleklerin bizim bu pek te övünülmeyecek yönümüzü nasıl bildiği hakkında tefsir kitaplarını kalınlaştırmaktan başka bir işe yaramayan delilsiz ve tutarsız tartışmaları bir yana bırakırsak üzerimize alınmamız gereken noktalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

Bizce burada en önemli husus Rabbimizin meleklerin ağzından bizlerin zayıf ve kötü yönlerimizi dile getirmesidir. İnsanoğlu yaratılıştan gelen duygu ve güçlerini din, ahlak vb. saikler ile kontrol altına almadığı takdirde yeryüzünde fesat çıkarıp kan dökecek bir özelliğe sahiptir. Bir reklam sloganında söylendiği gibi “Kontrolsüz güç, güç değildir!” Öyleyse bize düşen kendi duygularımızı İslam’ın ahlaki ölçüleri çerçevesinde kontrol altına almak ve Allah’ın halifesine yaraşır şekilde yeryüzünü her yönden imar etmektir.

Bu konuda değinmek istediğim başka bir husus da yazının başlığından anlaşılacağı üzere bazı fütürist filmlerde gördüğümüz yapay zekaya sahip robotlardır. Çünkü en az üç defa bakmadan soyadını yazamadığım Arnold adındaki aktörün başrolünü oynadığı Terminatör filminde olduğu gibi bu yapay zekaya sahip robotlar insanları düşman görerek yeryüzünde fesat çıkarıp kan dökeceği korkusu bugün insanları hayli tedirgin etmektedir.

Peki bizi korkutan bu yapay zeka nedir? Kısaca; düşünüp karar verebilen, tercihte bulunabilen ve mevcut bilgilerden yeni bilgiler üretebilen zeka, yani kısaca biz gibi yani insan gibi düşünen bir makine. Bu da demek oluyor ki “BİZ ASLINDA BİZDEN KORKUYORUZ”. İlk başta meleklerin dediği gibi biz de bugün “yeryüzünde fitne çıkarıp kan dökecek” bir varlığın üretilmesine karşı çıkmaktayız.

İki itirazda da ortak nokta kendinden daha zeki olan bir varlığın yaratılmasına/icat edilmesine karşı çıkılmasıdır. Allah-u Teala insanoğlundaki gücü kötüye kullanma yönlerini peygamberler aracılığıyla din göndererek kontrol altında tutmayı öğretti ve dindar insanoğlu yeryüzünü ifsat değil ıslah etti (etmesi gerekir).

Acaba gelecekte olması muhtemel yapay zekaya sahip robotlar konusunda bizleri esas korkutan onların güçlerini iyi yöne kanalize edecek din gibi bir olguya sahip olamayacak olmaları mıdır? Eğer cevabımız “evet” ise bu bize “dinin neden gerekli olduğu” sorusuna en güzel cevabı vermektedir.

To be continued…